Vytvorené: pred 2 rokmi

U susedov je vojna

U susedov je vojna
Len ťažko sa stále verí tomu, čo sa deje neďaleko nás a nie je vôbec jednoduché nájsť správne slová - ani pre dospelých, nie to ešte pre deti - tak, aby sme nešírili paniku, nevzbudzovali a neznásobovali strach či úzkosť.

Je prirodzené, že deti cítia neistotu a obavy - to pravdepodobne my všetci. Preto je ťažké, ale aj veľmi dôležité nájsť správnu mieru slov a informácií.

Sociálne site nás (a deti obzvlášť) zasypali a aj budú zasypávať neskutočným množstvom infografiky o tom, ako s deťmi hovoriť o vojne. Buďme preto my dospelí uvážliví v tom čo, koľko a ako deťom hovoríme. Vážme slová. Deti sú vnímavé a citlivé.

Venujme im svoj čas, zaujímajme sa o ne, podporujme ich, počúvajme ich, dávajme im pozornosť a lásku - to je to, čo potrebujú stále, nie len teraz.

  • Všetky dôležité informácie k situácii na Ukrajine a podporné materiály pre školy nájdete na stránke Ministerstva TU.

  • Veľký psychologický manuál od Ligy pre duševné zdravie, ktorý možno práve vám pomôže vo vašej škole postaviť sa k tejto otázke čelom nájdete TU.

  • Ak vo vašej škole nedokážete pomôcť alebo poradiť deťom, pedagógom alebo aj rodičom, obráťte sa na najbližšiu poradňu.