Vytvorené: pred rokom

Nie každé dieťa máva láskavé Vianoce

Nie každé dieťa máva láskavé Vianoce

https://pixabay.com/sk/photos/diev%c4%8da-dar%c4%8dek-dar%c4%8deky-vianoce-deti-2931287/

Bol sám, malý, možno päťročný. Odvážne zaklopal na dvere poradne, smelo vošiel a opýtal sa, či sa u nás môže na chvíľu pohrať s našimi hračkami. Vraj tu už kedysi bol.

„A kde máš rodičov?“ opýtali sme sa. „Doma“ – znela jednoduchá odpoveď. „Ale doma nemám hračky“. V dnešnej dobe dosť neuveriteľné. Deti majú hračiek skôr nadbytok, ako nedostatok. No aj to sa stáva, najmä ak doma všetky peniaze rodičia použijú skôr na alkohol, ako pre svoje dieťa.

A sú aj také deti, ktoré sedia v drahými hračkami preplnenej detskej izbe a nevedia sa hrať. Sedia a pozerajú  nemo pred seba..... Že neveríte? Aj toto sa v poslednej dobe dosť často stáva.

Niečo nie je v poriadku. Niečo niekde škrípe. Čím ďalej tým viac je rodín, kde rodičia pre pracovnú vyťaženosť majú na svoje deti len málo času. Nedostatok tohto času potom kompenzujú možno práve nákupom množstva drahých hračiek – a argumentujú „Veď má všetko, čo si len môže priať, kdeže sme my mali toľko krásnych hračiek...“.

Čo dnes v tejto neľahkej dobe potrebujú naše deti? A nie len na Vianoce – aj keď vtedy možno trojnásobne?

Obyčajnú bezpodmienečnú rodičovskú lásku.

Namiesto kopy hračiek dostatok času a pozornosti.

Namiesto mobilu či tabletu každodenné rozhovory (nie však len o tom, aké má známky v škole). Namiesto telky výlety či hry s rodičmi.

Namiesto zákazov, príkazov a rozkazov láskavé slová bez výkričníka na konci.

Namiesto prehliadania nesprávneho konania rodičovskú dôslednosť.

Namiesto kritizovania nedostatkov povzbudzovanie a pochvalu, hľadanie toho dobrého, čo je v každom dieťati.

Namiesto „Teraz nemám čas“ – „Poď a povedz mi, porozprávajme sa“.

A najmä často namiesto zbytočných slov jedno veľké objatie.

Najväčšie a najdôležitejšie životné darčeky môžeme dávať našim deťom každučký jeden deň, nie len na Vianoce. A verte, že oni  nám ich raz budú vracať.

Krásne Vianoce

Tím Náš Poklad